Son zamanlarda Güneş’in ekvatorunun yakınında koronal delik olarak bilinen devasa karanlık bir bölge ortaya çıktı. Geçici boşluk, alışılmadık derecede hızlı güneş rüzgârının Dünya’ya doğru hızla ilerlemesine olanak tanıyor.
Güneş’in yüzeyinde muazzam büyüklükte karanlık bir delik açıldı ve doğrudan Dünya’ya doğru radyoaktif dalgalar yayıyor.
Güneş, Dünya’ya sürekli olarak güneş rüzgarı gönderiyor, ancak normalde koronal deliklerden salınan rüzgarlardan çok daha az güçlü.
Bilim insanlarının hesaplamalarına göre deliğin boyutu 60 Dünya’ya denk. Bu dev boşluk, benzeri görülmemiş özelliklerden biri.
Koronal delik olarak bilinen dev karanlık bölge, 2 Aralık’ta yıldızın ekvatorunun yakınında şekillendi ve 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı.
Spaceweather.com’a göre, karanlık boşluk 4 Aralık’tan beri doğrudan Dünya’yı işaret ediyor.
Bu geçici delikler, Güneş’teki manyetizmanın aniden değişmesiyle meydana geliyor ve yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzay boşluğuna fırlatılmasına neden oluyor.
Bu da radyoaktif plazma parçacıklarının uzayda yol alarak Dünya’ya ulaşmasına neden oluyor. Bu durumda parçacıklar Güneş fırtınası adını alıyor.
Bilim insanları, Güneş’teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını belirtiyor. Çünkü Güneş, şu anda hareketli bir evrede.